KM Myrland – Harstad hyller legenden

DA01FEDA-3FBE-4641-8D78-511BAAB0F8A2

Fredag 05. nov. / Kl. 19:00 / Storsalen / Pris: Voksen 380,-/Student 280,-

Harstad Kulturhus

I april i år gikk countrylegenden Knut Magne Myrland bort, 73 år gammel. Denne kvelden samles vi for å hedre den nordnorske legenden. På scenen står Vante Folk og gjester, både lokale og tilreisende artister.

Vokalisten, komponisten og tekstforfatteren KM Myrland slo igjennom under visebølgen på 70-tallet, og i 1976 kom det første albumet, «Isbål». Som artisten selv synger, han leverte «gammeldans, ærlig country og rock ´n roll».

På slutten av 70-tallet og tidlig på 80-tallet kom utvgivelsene fra KM Myrland på løpende bånd;  «Gjengrodd sti» (1977), «Morild» (1980), «Ækte» (1981) og «Fann æ» (1983). Så ble det stille på platefronten, frem til samleplata «Vante folk» kom ut i 1997. I 2007 ga han ut to nye album: «Nattmårra» og «Fartstid – Live fra Tromsø». I 2010 kom så «Sjelespor» og i 2016 feiret KM Myrland 40 år som plateartist og slapp albumet «Komaland».

KM Myrland skrev låter om det nære og ekte, og om samfunnet rundt ham. Han sto heller ikke i veien for å dele ut noen spark oppover når han fant det nødvendig, som i låten «I skyggen av en feskehjell» fra slutten av 70-tallet. Her man finner tekstlinjen «vesst at dokker bynne med oljeborringa, kor i fan trur dokker fesken vårres blir utav?».

I låtkatalogen finner vi mange kjente låter, som «Monica», «Æ breinn mitt lys i begge einnan», «Kvile mi hand», «Elisabeth» og «78 grader nord».

KM Myrland har også vært en stor inspirasjonskilde for artister i andre sjangere, og tidligere i år ga rapperen Joddski ut «Begge Enda» sammen med Myrland og Onkel P.

KM Myrland beskrives som en bauta, en kultfigur og en hedersmann. Den karakteristiske bassrøsten vil være savnet av mange med oss.

 

I august ble det klart at KM Myrland tildeles Harstad kommunes fortjenestemedalje.
Denne deles ut under minnekonserten.

I begrunnelsen heter det blant annet:
Knut Magne Myrland har satt spor etter seg over hele landet. Han ga gjennom mange av sangene sine stemme til vanlige folk; særlig fiskere, sjømenn og til de som har vært på livets skyggeside. Han forsvarte de svake og refset autoritetene. Han har turnert land og strand rundt i over 40 år, og har utgitt en rekke album. Tilhengerskaren er stor og trofast, særlig i nord, og tilhører flere generasjoner. Han har også vært en inspirasjonskilde, påvirker og samarbeidspartner til flere musikere og artister fra Harstad. For Knut Magne var alltid tydelig på at han var fra Harstad. Men han ble aldri noe profet i egen hjemby.  Han hadde et mye større navn og anerkjennelse utenfor kommunegrensen enn innenfor. Det kan vi rette litt på nå med en slik utmerkelse.